Igor Záhradník, tréner tímu BK Pezinok U15 po skončení súťaže tímu (rozhovor)

Ako zhodnotil po poslednom zápase tímu BK Pezinok U15 samotný zápas ako aj tohtoročnú súťaž a situáciu v tíme jeho tréner Igor Záhradník? Prečítajte si v našom rozhovore.

Pán tréner, vaše družstvo U15 odohralo posledný zápas v tejto sezóne, ako by ste ho zhodnotil?

V poslednom zápase sezóny dostali príležitosť všetci hráči, aj hráči, ktorí pomenej hrávajú, alebo sa menej zúčastňovali tréningov. Táto sezóna, aj ten posledný zápas bol pre chalanov začiatočný v ich basketbalovej kariére, pretože v súťaži sme mali družstvá, ktoré začínali s basketbalom už ako U11-ky a U12-ky, dá sa povedať, že chlapci z týchto družstiev sú o 4 ročníky v predu. Naši chlapci budú musieť za krátku dobu dohnať to, čo ostatné tímy už majú za sebou.

Čaká nás pauza medzi sezónami, čo by ste doporučil vašim zverencom, na čom musia popracovať?

Pre mňa v podstate basketbalová sezóna trvá 10 až 11 mesiacov. Maximálne mesiac môžu mať počas prázdnin nejaký oddych od basketbalu. Basketbal je veľmi náročná hra, ktorá zahŕňa v sebe viac športov. Hráči musia byť dobrí atléti, fyzicky dobre pripravený. Je dôležité rozvíjať ich odolnosť po psychickej stránke, kde musíme popracovať. V podstate by som chcel, aby sme nemali dlhšie prerušenie od basketbalu. Rád by som sa venoval kondičnej príprave vonku. Navýšiť počet na 4 tréningy v týždni, aby si chlapci zvykli na väčšie zaťaženie, načo doteraz neboli zvyknutý. Našim cieľom je skúsiť dobehnúť družstvá, ktoré trénujú päťkrát v týždni a dokonca dvojfázovo. Ako príklad uvediem družstvo Sereďe, ktoré pracuje s mládežou ako poloprofesionálny klub.

Keď sa spätne pozrieme na sezónu, aké sú silné stránky tohto tímu, viete pomenovať aj jeho najväčšie slabiny?

Mužstvo je celkom dobre výškovo sformované, čiže máme tu aj vyšších chlapcov s výhodnejšou basketbalovou predikciou. Našim cieľom je rozvíjať basketbalový klub, nestačí nám basketbalový krúžok. Musíme sa zúčastňovať zápasov, ktoré sme povinní odohrať. Potrebujem mať družstvo kompletné, aby chodili tí istý chlapci a nie aby raz prišli, raz neprišli. Pravidelnosť je zatiaľ slabinou, rodičov by som rád požiadal v tejto veci o podporu.

Pre Covid chlapci 2 roky netrénovali, ako sa to prejavuje?

Je to generácia Covidu, jedna vec. Osobne si myslím, že naše školstvo zaostáva a veľmi zanedbalo čo sa týka telesnej výchovy, telesného rozvoja detí a mládeže. A keby sme porovnávali deti z 80, alebo z 90 rokov, keď sa na školách robili určité testy v telocvičniach. Museli sme behať, hádzať granátom do diaľky, skákať do diaľky, skákať do výšky, tak tie deti boli určite omnoho fyzicky zdatnejšie ako sú dnešné deti. Tie sú naopak zdatnejsie v ovládaní počítačov, mobilných telefónov.